Click for Brisbane, Queensland Forecast

woensdag 27 mei 2009

Hoe - wat - waar - waarom

Hoe:
Met het vliegtuig! Nee, grapje.Met een skilled independent visa nr 175. Als we dit visum niet hebben worden we op het vliegveld linea recta terug naar Nederland gestuurd.
We kunnen pas emigreren als we het juiste visum krijgen. En daarvoor moet je nogal wat doen. Zie: http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/175/
Op basis van Rimko's werk kunnen we daarvoor in aanmerking komen. Tegelzetters zijn nodig in Australië en daar krijgen we punten voor. Bij 120 punten , die je verzameld door werkervaring, leeftijd (van 20 tot 40 jaar, elke 5 jaar verlies je punten ) , taal e.d kun je beginnen met het visumaanvraag.
Met de skilled independent 175 kunnen we voor altijd in Australië blijven en mogen we zelf bepalen waar we gaan wonen. Er zijn visa's waarmee je in een bepaalde staat moet wonen voor een bepaalde tijd, maar dat zou alleen een optie zijn als we niet voor een SI 175 in aanmerking kwamen.
Hadden we al gezegd dat het veel werk is om aan een visum te komen? Soo hee, echt, je moet er wel wat voor over hebben.
Rimko moet kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk tegelzetter is. Omdat hij als zelfstandige werkt is dit extra moeilijk..... Als hij voor een baas zou werken zou een referentie eigenlijk al genoeg zijn. Nu moesten we referenties kunnen overleggen van zijn oude stageplaatsen,het leerprogramma van school,een Engelse werkomschrijving maken,verklaringen van vorige klanten, leveranciers, de accountant enz enz.
Ook hebben we moeten aantonen dat we al jaren een relatie hebben.Rimko is de aanvrager, ik mag mee op zijn visa, maar dan moeten we wel kunnen bewijzen dat ik bij hem hoor. En omdat we niet getrouwd zijn hebben we van alles uit de kast moeten trekken, zoals gezamelijke verzekering-rekening-vakantieboekingen-foto's ( waarop je ziet dat we saampjes ouder zijn geworden haha ) etc.
Voor dit bovenstaande hebben we de goedkeuring al gekregen, zoals in het vorige berichtje staat. (TRA )
Ook zijn we allebei geslaagd voor de Engelse test, de IELTS.
Rimko is net op tijd geslaagd, want de immigratiedienst heeft de score verhoogd, nu moet een tradesperson ( o.a bouwvakkers dus ) op elk onderdeel een 6 i.p.v een 5 halen. Pfieuw, net op tijd de papieren ingediend bij de immigratiedienst!


Wat:
Wat we daar gaan doen?GENIETEN! hihihi
Nou, Rimko is dus nodig in Australië als tegelzetter. Tenminste, daar gaan we vanuit omdat we op die gronde een visum kunnen krijgen.
Hoe het daadwerkelijk staat met de banen zullen we moeten bekijken. Ook in Oz zitten ze met de kredietcrisis.Tegelzetters advertenties zien we niet op de banensite's maar meestal gaat het in Nederland ook buiten de advertentie om, mensen kloppen gewoon aan bij bouw/tegelzetters bedrijven. Wel gaan we voor vertrek goed informeren in welk gebied veel gebouwd word, via kranten of via mensen die we via het forum kennen http://www.xpdite.net/
Wat ik, Ingrid ga doen.... dat zien we ter plekke wel. Lijkt me spannend en leuk. Ik pak gewoon aan wat ik tegen kom. Zo heb ik het in NL ook al altijd gedaan en dat heeft altijd goed uitgepakt. Zelfs zonder goede diploma's.
Zoiezo ben ik wel van plan om, als ik niet snel aan werk kom, vrijwilligerswerk te gaan doen.Ze hebben veel hele leuke vrijwilligers baantjes in Australië. En ik zou het geweldig vinden om iets in een nationaal park te doen of bij het dierenhospitaal/dierentuin van Beerwah http://www.wildlifewarriors.org.au/. Lekker buiten. Wat ik ook vaker hoor van de mensen op het forum is dat je via vrijwilligerswerk aan een betaalde baan kunt komen.

Wanneer:
Nu volgt het wachten. We liggen onderop de stapel aanvragen, en er zijn per jaar duizenden aanvragen voor emigratie, dus we weten niet hoelang het nu gaat duren. We verwachten dat we voor het eind van het jaar een CO ( case officer ) zullen krijgen, die onze aanvraag verder behandeld.
Dan moeten we nog een medische keuring ondergaan en een verklaring van goedgedrag inleveren ( VOG )
Het ligt er maar net aan hoe snel de emigratiedienst in Oz aan ons dossier begint. We staan nu op de zgn CSL , Critical Skills List. Dit is in het leven geroepen om voorrang te verlenen aan visumaanvragers die ze met spoed nodig hebben.
Omdat er heeeel veel visa aanvragen per jaar binnen komen, meer dan ze daadwerkelijk uitgeven ( 30.000 ) , is deze lijst gemaakt voor de jobs waarin mensen tekort zijn.
Laatst is de CSL ge-update, maar gelukkig staat Rimko, nou ja, tegelzetter dan... er nog als een van de weinige bouwvakkers op! Ze willen ons echt in Australië!
We hebben zelf het idee om tussen oktober 2010 - februari 2011 te gaan.
Dit ligt nog een beetje aan de belastingsdienst... blijkbaar kan het heel wat geld schelen of kosten als Rimko te vroeg zijn zaak beeindigd.Gaan we binnenkort eens uitzoeken.
Mocht het door de kredietcrisis heel slecht gaan met het werk voor Rimko, dan zouden we moeten bekijken wat we gaan doen. We blijven tot eind 2010 vooral omdat we een bepaald bedrag willen sparen.

Waar:
Australië heeft heel veel mooie plekken! We hebben er dan ook een tijd over nagedacht waar we dan precies naar toe willen gaan.
We hebben ons nu gericht op Queensland en dan niet de stad Brisbane, maar wel op ongeveer een uur daar vandaan, namelijk the sunshinecoast. http://www.sunshinecoast.org/
Er word veel gebouwd in de buurt van Maroochydore, dus misschien dat Rimko daar makkelijk aan werk kan komen. Als dit niet lukt, dan zullen we wat dichter bij Brisbane moeten gaan wonen.
We kiezen deze regio omdat het een super mooie natuur heeft! Regenwouden, bergen, mooie rustige stranden en veel andere bezienswaardigheden in de "buurt" zoals een leuke stad, Brisbane, Fraser island, het great barrier reef en ..... heel belangrijk, veel zonuren en een warme temperatuur!

Waarom:
Dan kunnen we bovenstaande alweer noemen.Maar het is natuurlijk zoveel bij elkaar.
Het mooie warme weer trekt mij vooral. Rimko vindt een totaal nieuw leven erg spannend en aantrekkelijk. Het avontuur.
De schitterende afwisselende mooie onbedorven rustige natuur.
We gaan ook voor meer kwaliteit van leven, als je het zo kunt noemen :
- schonere lucht , beter voor mijn longen ( Brabant is zo ontzettend vervuild! )
http://www.esa.int/esaCP/SEM340NKPZD_index_1.html
- niet zo druk verkeer
- minder mensen op 1 M2 , dus weer minder druk
- meer buiten leven omdat het vaker goed weer is
- meer buiten bewegen in frisse zee lucht
- minder weekenden binnen op de bank omdat het koud/nat is, want er is van alles te ontdekken!

Het gevoel , waarom Australië , kun je misschien pas snappen als je er ooit bent geweest. Het hééft gewoon iets, iets wat trekt .....
En het is niet dat we het hier niet goed hebben! We hebben een goed leven tegenwoordig, zeker. Maar we willen ook echt alles uit het leven halen wat we kunnen. En wij hebben nu deze kans, dus pakken we het met beide handen aan.
Ook al zullen we met veel downsides te maken krijgen, het missen van familie en vrienden, we willen dit toch gaan proberen.

LIVE LIFE TO THE FULLEST!!!